Du bør egentlig ikke være i tvil. Plasma er en døende teknologi, og den har vært på vei ut lenge. Skandinavia og Norge spesielt benyttes som dumpingplass for utgåtte varer fra Asia. Det er en av grunnene til at plasma forsatt selges her.
LCD er det folk idag kjøper. Panelene holder langt høyere kvalitet. Du får kvadratiske pixler som gir et naturlig bilde, og har langt høyere oppløsning. En såkalt HD Ready plasma har avlange pixler og kan derfor levere 16:9 ved 1024x768. Dette er hele 36% lavere oppløsning enn en HD Ready LCD. For uten om dette er rektangulære pixler helt forferdelig å se på i kantene. Det kan minne om at bildet stuper inn mot midten av skjermen.
Skal du bruke skjermen til media center / htpc ol. kan du bare glemme plasma.
Plasma er greit om du gir faen i kvaliteten du vil bare ha det størst mulig tv til lavest mulig kostnad.
Har du sans for kvalitet så er det ingen tvil...
Dette er det største tullet jeg har sett på lenge.
Sitter du på en avstand lengre enn 1.5 meter skal det jaggu endel til å se forskjell på 720p og 1080p på en TV fra 50" og nedover. Man må faktisk ha bedre enn 20/20 syn, noe som er heller sjeldent...
Og nye Pioneer plasma har 1:1 pixelmapping over HDMI.
Panasonic TH42PV70 fungerer utemerket til både spill og data. Min svoger bruker den til nettopp det, og er kjempefornöyd med bildekvaliteten.
På en annen side er den Sony'en som du linket til oppi her veldig bra og jeg tror du blir fornöyd enten du kjöper Panasonic'en eller Sony'en. Sammen med de nye LCD'ene til Samsung er Sony'en en av de LCD'ene jeg har sett som er närmest plasma i bildekvalitet.
Men...:
LCD'er opererer med noe som de kaller dynamisk kontrast.
Sony'en har en dynamisk kontrast på 7000:1, men i realiteten har den en skjermkontrast på 1300:1. Panasonic har en skjermkontrast på 10.000:1.
Min Pioneer har 16.000:1. Forskjellene her er enorme.
Dvs:
1300:1 står for det lyseste lyse og det svarteste svarte skjermen kan vise. Da kan du selv tenke deg forskjellen på 1300:1 og 10.000:1.
Dynamisk kontrast betyr at når bildet skifter ifra lyst til mörkt, bruker TV'en litt tid på å justere den svarte fargen. De förste framene kan da bli altfor mörke, så justerer den kanskje for mye lyst igjen. Og til slutt er den mörke scenen over uten at det mörke i scenen kom frem slik det skulle. Först
HVIS den rekker å justere perfekt, yter den 7000:1 i kontrast. Skjermkontrast yter det samme hele tiden. Altså 10.000:1 viser 10.000:1 med en gang bildet skifter ifra lyst til mörkt, noe man vil merke veldig godt. Jo bedre skjermkontrast, jo mere dybde og liv i bildet.
Jeg må minne på om at LCD ikke klarer mörke scener når rommet TV'en står i ikke er opplyst. Skal du se film i mörke omgivelser vil
ALLE LCD-skjermer vise en sortfarge som heller mere mot grå/blå.
En god plasma (som Panasonic eller Pioneer) vil väre veldig mye bedre på dette punktet.
Sony'en som mange andre LCD'er også en responstid på 8ms.
Det vil si at det vil forekomme et etterslep på 8 millisekunder i bildet, noe som kan väre plagsomt, spesielt i sportsammenhenger.
Plasma har to ankepunkter:
Innbrenning og refleksjoner.
Innbrenning:
Forekommer sjelden på de nye modellene, men det skjer.
Kan forebygges ved å kjöre med begrenset kontrast og lysstyrke i begynnelsen og ikke la TV'en stå på med samme bilde over lengre tid.
Er först uhellet ute kan man i de fleste tilfeller fjerne innbrenningene/retentions ved å kjöre "snö" på TV'en i noen timer. Med "snö" så mener jeg slik stöybilde som kommer opp når man ikke har signal til TV'en. Svarte og vite prikker over hele skjermen som beveger seg i alle retninger.
Personlig har jeg aldri opplevd innbrenning/retention med mine TV'er. Jeg har hatt plasma i over 3 år.
Refleksjoner:
Har du en lys stue med mange vinduer vil du klart tjene på å dra for gardinene på dagtid. Vil du eliminere problemet kan man bruke lystette gardiner. Nye Pioneer har redusert refleksjonene i sine skjermen med 80%. Panasonic sliter enda med endel refleksjoner, men jeg har ikke hatt noen problemer med å nyte TV og filmer i de 3 årene jeg hadde min Panasonic.
Krell | Marantz | XTZ | Swans | Mirage | Pioneer | ViaBlue