Logo

HDMI meg her... Hjelp, Pretty please... with sugar on top!

Skriv et svar
30.01.2009 11.12.36 #1 av 25
Postet av: Old Fashion
Trenger råd fra edruelige sjeler, helst med litt retro-kunnskaper (slutten av forrige århundre)!

Vi har:

TV: Nyanskaffet Pioneer 5090H
Reciever: 10 år gammel Marantz SR 780 (men med muligheter for surround med Dolby Digital (AC-3) og Dolby Pro Logic via optisk eller koaksial inngang).
Høytalere: To stk Infinity Reference 21i 10 år gamle, men svært lite brukt
Digtal-boks: Get (ett eller annet HD PVR, PVR - har ikke besluttet endelig ennå)
HDD-opptaker: Pioneer DVR 630H-S (ikke HDMI, men optisk kabel)
Ser for meg at vi kjøper en blue ray spiller/opptaker/HDD når det kommer om et år eller to... Kommer ikke til å kjøpe en ren Blue Ray-spiller nå.
Interesse for lyd: Under middels (ja, ja... men vi er mennesker vi også, så vidt... :roll: )
Vi: To stk oslo-boere med noe under gjennomsnittlig teknisk innsikt.

Har sett på Surround.no, hvor de har bl.a. en pakke til kr 10.000,- Prosonhøytalere + Yamaha 663-reciever.
http://www.surround.no/product/471035/Y ... pakke.html

Det enkleste er sikkert å bare kjøpe dette, [u]MEN[/u] vi er usikre på flere ting:

1. Tror du/dere denne recieveren (Yamaha 663) holder i 4-5 år?
Er usikker på alt snakk om HDMI her og der og om det derfor er tilstrekkelig med 2 HDMI-innganger (og 1 ut)?

2. Alternativt kan vi vente ett år eller to og kjøpe ny reciever på det tidspunkt jeg antar at vi anskaffer Blue Ray-spiller/opptaker/HDD. Vi vurderer derfor å bare kjøpe høytaler-pakken (Proson R63 MK II) til NOK 6.000.
http://www.surround.no/product/424671/_ ... _sort.html
Sparer ikke mye på å kjøpe recieveren i pakken likevel (kr 400).I mellomtiden kan vi vel benytte nåværende reciever med 'enkle' surround-formater? (gamle formater), for på den måten å finne mer ut om hva vi egentlig trenger/liker/gidder å bruke penger på mht tv- og lyd-opplevelser. Lyden på vanlig tv-titting blir jo ikke veldig mye dårligere så vidt vi forstår, da Get-boksene overfører lyden via enten en optisk eller koaksial kabel fra boksen og ikke via HDMI... Vi har tenkt at GET kommer med HDMI-lyd på sine bokser om et år eller to. Litt oppsummert så tror vi at vi kanksje får lite igjen for en ny HDMI-reciever nå...? (Bruksmønsteret vårt er mest TV (95%) og litt DVD (5%), men dette kan jo endre seg med en ny TV... :smile: )

Dessuten må vi legge til at TV-lyd i vår stue så langt for det meste har gått via TV-høytalerne ... (huff og huff... men vi lover bot og bedring for fremtiden...!)

Føler vi bare blir mer forvirret jo mer vi leser og prater med selgere i diverse forretninger... så pretty please, with sugar on top...noen som har noen tips, vurderinger, oppklaringer rundt feiloppfatninger? Vurderinger av nye lyd-formater vs de ovennevnte gamle - høre forskjell?
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 12.32.36 #2 av 25
Postet av: torsteinvh
Kjapt, edruelig svar:
Før dere får Blu-ray vil dere ikke kunne utnytte HD-lyd, så vent med kjøp av receiver til dere anskaffer Blu-ray. Om dere venter f.eks. to år med Blu-ray, så kommer det til å ha skjedd en del med receiverene til da, eventuelt får dere dagens finnesser til lavere pris. Så lenge dere holder dere til TV/DVD holder det lenge med optisk/coax og 'vanlig' Dolby Digital/DTS.

Så kjøp høyttalere (har forøvrig ingen formening om pakken er bra eller ikke...) og finn ut om surround er noe for dere. Oppgrader så om et år eller to hvis dere har lyst :)
Med vennlig hilsen,
Torstein
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 13.31.45 #3 av 25
Postet av: Jerome
Interesse for lyd kommer til å øke så fort du setter deg litt inne og hører hvor store forskjeller det er mellom et 10år gammel anlegg og noe nytt :)

Først må dere finne ut som:
1) Dere ønsker å kjøpe gulv stående høyttaler eller stativ/satellitt høyttaler for frontene. Gulv stående er ofte store høyttaler (se her http://www.surround.no/maincategory/6967.html) mens stativ/satellitt er mindre (se her http://www.surround.no/maincategory/6282.html). Der skal kanskje madamen ha like mye å si enn deg, men det er viktig å tenke på alle... :roll:
2) Skal dere kjøpe et system som gir et kino effekt så må dere kjøpe en subwoofer. En subwoofer trenger ikke å koste mye og å være stor. Det er ofte mulig å gjemme dem bakk en benk, sofa eller under en stol. Har dere lyst å ha en sub i stua?
3) For samme grunn så bør dere kjøpe en senter høyttaler og to små høyttaler for surround. Senter høyttaler plassere seg oftest under/foran TV'en, så det blir ikke noe stort problem. Surround høyttalerne blir på begge sidene av hvor dere skal sitte når dere ser på film (typisk henger på veggen eller monteres på stativer). Der må dere tenke på hva slags høyttaler dere kan leve med: minst mulig? penest mulig? Ikke snakk om det !!!:evil: etc
4) Ønsker dere å kjøpe nytt eller kunne det være en mulighet å kjøpe brukt? Det er mye penger å spare med å kjøpe brukt. Og 'brukt' betyr ikke alltid 'gammel', 'ødelagt' eller 'skadet'. Det finnes veldig mye fint på finn.no, avforum.no, hjemmekino.no etc.

Mulig at dere ha tenkt på alt dette men det finnes mange som ikke ser hvor mye plass alt utstyret tar før de kjøper.


Her er hva jeg hadde gjort hvis jeg var deg:
1) Det finnes bedre høyttaler enn Proson til samme pris. surround.no har for eksempel Dynavoice M-65 eller Dynavoice M-6.
Med disse så får du veldig mye for pengene:
http://www.surround.no/product/435394/Dynavoice_F-6_Black%2BW10.16%2C_5.1-pakke.html
http://www.surround.no/product/428901/Dynavoice_M-65-5.0-pakke_Black_Oak.html
Les litt på avforum.no eller her på hjemmekino.no hva folk synes om disse. Hvis jeg husker riktig så er det mange som har kjøpt dem før.
2) XTZ har veldig gode subwooferer til en billig pris. XTZ 99 W10.16 er et godt valg:
http://www.surround.no/product/6972/8435/428286/_XTZ_99_W10.16_pianolakk.html
3) Bruk litt tid til å se på de forskjellige bruktbørsene. Vet du hva du vil ha og ønsker å spare litt penger så legg en annonse i 'ønskes kjøpt' delen.
5) Høyttaler kabler: ikke kjøpe dyre kabler. Ikke bruk lampeleding eller men butikker som Biltema (eller andre butikker med billige kabler som LSound.no med Profigold Bassflex for eks) har høyttaler kabler som er bra nok til de som har et budget anlegg.
6) Når du har kjøpt og levd med høyttalerne dine en stund så låner du en bra receiver og DVD spiller fra en butikk. Slik kan du høre selv hjemme mye forskjell det egentlig er og hvis det er verdt pengene å oppgradere. Da sliper du alt mas fra de selgerne som ofte bare ønsker å selge deg noe som ser kult ut men som du ikke trenger egentlig :wink:

BTW, er det disse du har nå?

Mulig at du kan bruke dem som surround høyttaler?

Lykke til!
Crown | Klipsch | SVS | Yamaha | Sony
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 13.41.23 #4 av 25
Postet av: roffe
Jeg vil si at dersom dere er under gjennomsnittet interessert i lyd, så er det ikke så farlig hvilken receiver dere velger. Da ville jeg heller valgt ut fra høyttalere. Hva er budsjettet deres for nyinvesteringer?

Dere har jo funnet surround.no, og de har flere pakker med høyttalere og receiver som er fint priset. Personlig synes jeg nok Dynavoice spiller mer homogent og nøytralt enn Proson, som har mer rykte på å være partyfokusert. Skal dere ha en god allroundpakke ville jeg tittet på de variantene som er bygget rundt enten Dynavoice F6 eller Dynavoice Definition DF-5.

Men trenger dere å bytte ut Infinity-høyttalerne da?

Det er egentlig litt uklart for meg hva dere ønsker å oppnå med nyinnkjøpet. Er det surroundlyd som er det viktige, altså å gå fra 2-kanals lyd til 5-kanaler (evt 5.1)?
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 17.04.01 #5 av 25
Postet av: Old Fashion
Takk for svar, alle sammen - begynner med Roffe!

Jeg vil si at dersom dere er under gjennomsnittet interessert i lyd, så er det ikke så farlig hvilken receiver dere velger. Da ville jeg heller valgt ut fra høyttalere. Hva er budsjettet deres for nyinvesteringer? Budsjettet er romslig for å si det sånn, det er mer snakk om hva vi egentlig har utbytte av som 'ferskinger'... vi er jo usikre på hva vi egentlig klarer å oppfatte av nyanser i lydbilder.

Dere har jo funnet surround.no, og de har flere pakker med høyttalere og receiver som er fint priset. Personlig synes jeg nok Dynavoice spiller mer homogent og nøytralt enn Proson, som har mer rykte på å være partyfokusert. Skal dere ha en god allroundpakke ville jeg tittet på de variantene som er bygget rundt enten Dynavoice F6 eller Dynavoice Definition DF-5.

Men trenger dere å bytte ut Infinity-høyttalerne da?


Kona tittet på Proson-høytalerne og likte at de var litt buet i formen. Men det er ikke veldig viktig. Egentlig så vi på et par rimeligere Proson-høytalere (R36? - utgående modell), men disse var de tomme for hos Surround. Kikket på Dynavoice F6, men på forespørsel til Surround pr telefon så mente han jeg pratet med at Prosonene var bedre enn disse.

Vi kan godt beholde Infinity-høytalerne, men det ser kanskje litt penere ut med alt i samme serie og de spiller kanskje bedre sammen...? Dessuten ble det jo liten prisforskjell ved å ta med et par bakhøytalere i en pakke. Husker ikke hva vi betalte for de gamle Infinity-høyatalerne i sin tid, tror kvaliteten er helt grei, egentlig.


Det er egentlig litt uklart for meg hva dere ønsker å oppnå med nyinnkjøpet. Er det surroundlyd som er det viktige, altså å gå fra 2-kanals lyd til 5-kanaler (evt 5.1)?
Ja, surround er hensikten. Skjønner ikke forskjellen på 5-kanaler og 5.1..?
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 17.06.45 #6 av 25
Postet av: Old Fashion
Takk, for kjapt, edruelig svar, Torstein!

Ja, dette var jo i tråd med det vi tenkte som alt 2.
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 17.33.40 #7 av 25
Postet av: Old Fashion
Takk for svar, Jerome!

Først må dere finne ut som:
1) Dere ønsker å kjøpe gulv stående høyttaler eller stativ/satellitt høyttaler for frontene. Gulv stående er ofte store høyttaler (se her http://www.surround.no/maincategory/6967.html) mens stativ/satellitt er mindre (se her http://www.surround.no/maincategory/6282.html). Der skal kanskje madamen ha like mye å si enn deg, men det er viktig å tenke på alle...

Gulvstående til frontene, f.eks. som Prosonene vi hadde kikket på.

2) Skal dere kjøpe et system som gir et kino effekt så må dere kjøpe en subwoofer. En subwoofer trenger ikke å koste mye og å være stor. Det er ofte mulig å gjemme dem bakk en benk, sofa eller under en stol. Har dere lyst å ha en sub i stua? Har pratet med selgere som mente at det ikke var nødvendig med sub hvis man har et par ok fronter. (Vi trenger ikke å føle så mye bass at stua 'ramler ned'... he he. 8) MÅ man ha en sub, da?)

3) For samme grunn så bør dere kjøpe en senter høyttaler og to små høyttaler for surround. Senter høyttaler plassere seg oftest under/foran TV'en, så det blir ikke noe stort problem. Surround høyttalerne blir på begge sidene av hvor dere skal sitte når dere ser på film (typisk henger på veggen eller monteres på stativer). Der må dere tenke på hva slags høyttaler dere kan leve med: minst mulig? penest mulig? Ikke snakk om det !!!:evil: etc Den Proson-pakken vi har sett på har jo to slike bakhøytalere og 1 senter + to fronter.

4) Ønsker dere å kjøpe nytt eller kunne det være en mulighet å kjøpe brukt? Det er mye penger å spare med å kjøpe brukt. Og 'brukt' betyr ikke alltid 'gammel', 'ødelagt' eller 'skadet'. Det finnes veldig mye fint på finn.no, avforum.no, hjemmekino.no etc.

Mulig at dere ha tenkt på alt dette men det finnes mange som ikke ser hvor mye plass alt utstyret tar før de kjøper.
Blir nok nytt (pris er ikke så avgjørende - det er mer hva vi 'trenger'). Skal inn i rom på ca 25m2 (ca 5x5m)


Her er hva jeg hadde gjort hvis jeg var deg:
1) Det finnes bedre høyttaler enn Proson til samme pris. surround.no har for eksempel Dynavoice M-65 eller Dynavoice M-6.
Med disse så får du veldig mye for pengene:
http://www.surround.no/product/435394/D ... pakke.html
http://www.surround.no/product/428901/D ... k_Oak.html
Les litt på avforum.no eller her på hjemmekino.no hva folk synes om disse. Hvis jeg husker riktig så er det mange som har kjøpt dem før.
2) XTZ har veldig gode subwooferer til en billig pris. XTZ 99 W10.16 er et godt valg:
http://www.surround.no/product/6972/843 ... olakk.html
3) Bruk litt tid til å se på de forskjellige bruktbørsene. Vet du hva du vil ha og ønsker å spare litt penger så legg en annonse i 'ønskes kjøpt' delen.
5) Høyttaler kabler: ikke kjøpe dyre kabler. Ikke bruk lampeleding eller men butikker som Biltema (eller andre butikker med billige kabler som LSound.no med Profigold Bassflex for eks) har høyttaler kabler som er bra nok til de som har et budget anlegg.
6) Når du har kjøpt og levd med høyttalerne dine en stund så låner du en bra receiver og DVD spiller fra en butikk. Slik kan du høre selv hjemme mye forskjell det egentlig er og hvis det er verdt pengene å oppgradere. Da sliper du alt mas fra de selgerne som ofte bare ønsker å selge deg noe som ser kult ut men som du ikke trenger egentlig

Ad 1) Vi skal se nærmere på disse høytalerne. Er det flere som mener at Dynavoice generelt er bedre enn Proson?
Ad 2) Tror vi dropper sub hvis ikke 'alle' mener at det må man ha.
Ad 3) Nytt blir det nok.
Ad 5) Både Biltema og Clas Ohlson her i Oslo, men tenkte kanskje å kjøpe på Surround.no - jeg kjører opp og ordner alt der, tenkte jeg. Kanskje litt dyrere på Surround.no for samme kvalitet...?
Ad 6) Trodde ikke det var mulig å låne slikt utstyr... hvor er de åpne for dette? Har Soundgarden i nærheten...


BTW, er det disse du har nå?

Mulig at du kan bruke dem som surround høyttaler?

Lykke til!
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 18.06.16 #8 av 25
Postet av: Old Fashion
Jerome, ser ikke bildet du har limt inn, men våre nåværende høytalere er disse:

http://mybroadband.co.za/classifieds/sh ... oduct/1150

(Fant en annonse med bilde på nettet - våre er eikefarget). Tipper at disse kan brukes som bak-høytalere...? (De er helt strøkne og svært lite brukt... svelg, svelg. :oops: )

mvh
nygamle ferskinger
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 18.52.07 #9 av 25
Postet av: Zleepyme
Ser du har fått mange gode forslag her med nytt utstyr. Hvis valget falt på å fornye høyttalerne, så kunne du ha ventet med reciver en stund-for å kanskje få enda bedre høyttalere-
F.eks:
http://www.hifiklubben.no/produkter/hoe ... sebaer.htm
http://www.hifiklubben.no/produkter/hoe ... cherry.htm
http://www.hifiklubben.no/produkter/hoe ... sebaer.htm

Tror også hifi klubben har utlånsmuligheter for å få testet utstyret.

Ellers, så er dette høyttalere som har gitt testpaneler og lyd entusiaster hakeslipp! I forhold til pris tror jeg man sliter med å få bedre:
http://www.lavpris.net/art-8.asp?id=21
Da er budsjettet brukt opp, men man har kanskje noen år igjen i reciveren til å vente på å kanskje få flere HDMI innganger osv.

Lykke til med valgene:)
Mvh ZM=)
Front:Dali Mentor 8, Senter:Dali Ikon Vokal2MkII, Side: Dali Fazon Mikro, Bak: Dali Ikon5MK2, Subwoofer: Dali Ikon Sub MK1
Denon Avr3313, Effekt: 2x Nadc275,Blu-Ray: Denon BDP-1713, Tv: Samsung UE55F8005
http://min.hjemmekino.no/Zleepyme/562#/0
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 19.14.09 #10 av 25
Postet av: Jerome
"Old Fashion" skrev:
Blir nok nytt (pris er ikke så avgjørende - det er mer hva vi 'trenger'). Skal inn i rom på ca 25m2 (ca 5x5m)

Stemmer det virkelig at prisen er ikke så avgjørende? Da foreslår at dere tar en titt på denne pakken som ser og låter veldig bra ut:
http://www.lsound.no/index.php?side=info&group=417&subgroup=0&id=450245
De er vel litt dyrere men mye bedre enn både Proson og Dynavoice. Og flere blader har testet dem og skrevet mye bra om disse.
Jeg hørte dem for noen måneder siden og de låter veldig bra til prisen. Dere blir ikke skuffet.

"Old Fashion" skrev:Ad 1) Vi skal se nærmere på disse høyttalerne. Er det flere som mener at Dynavoice generelt er bedre enn Proson?

Søk litt på avforum.no

"Old Fashion" skrev:Ad 2) Tror vi dropper sub hvis ikke 'alle' mener at det må man ha.

Nja, der tror jeg at dere burde tenke litt mer om det. Det er mange fordeler å bruke en sub vs fronter. Og nivået velger man selv så det er ikke snakk om å få stua di til å riste men å få kvalitetbass som gir dere en bedre film opplevelse.
For å være helt ærlig så synes jeg at kino uten sub føles veldig flat og kjedelig. Det de fleste kjøper er hva som kalles aktiv subwoofer. Det er en bass element med egen forsterker (med volum) inkludert i kassen. Slik kan du less regulere hvor mye bass du ønsker og receiveren trenger ikke å være så kraftig (det er å generere bass frekvenser som drar mest 'krefter/resurser' fra en receiver).
Men der også kan dere starte med 5 høyttaler, prøve litt og seinere kjøpe en liten sub for å forbedre opplevelsen. Som sagt så trenger ikke den å koste mye eller å være enormt for å yte bra.

"Old Fashion" skrev:Ad 5) Både Biltema og Clas Ohlson her i Oslo, men tenkte kanskje å kjøpe på Surround.no - jeg kjører opp og ordner alt der, tenkte jeg. Kanskje litt dyrere på Surround.no for samme kvalitet...?

Kvaliteten blir vel ganske likt, ja. Det eneste som er viktig er at dere ikke bli lurt av en selger å bruke masse penger på dem. Mye bedre å bruker pengene hvor det teller mest: høyttalerne!

"Old Fashion" skrev:Ad 6) Trodde ikke det var mulig å låne slikt utstyr... hvor er de åpne for dette? Har Soundgarden i nærheten...

Jo da, det er mulig i de fleste butikkene jeg har vært i. De fleste spør om depositum for å låne. De har vært problemer i noen butikker fordi en del folk har lånt (og prøvd å låne) produkter som de ikke hadde penger til å kjøpe.
Det er bare å spørre på forumet når tiden kommer så skal helt sikkert folk hjelpe dere med å finne dem.


Du spurte om 5.0 vs 5.1:
5 betyr 5 kanaler: 2 fronter + 1 senter + 2 surround
.1 betyr 1 'bass'/LFE kanal (se her:http://en.wikipedia.org/wiki/Low-frequency_effect)
Crown | Klipsch | SVS | Yamaha | Sony
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 19.22.27 #11 av 25
Postet av: Jerome
Jeg så også nå at surround.no har denne pakken som er utrolig god:
http://www.surround.no/product/467203/XTZ_99_%2B_93-pakke_5.2.html

Mulig at det blir for dyrt for dere, eller? :wink:
Crown | Klipsch | SVS | Yamaha | Sony
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 19.45.46 #12 av 25
Postet av: Old Fashion
Jerome, takk for tips, men her var ikke kona 'på nett' - synes de var....: "Uæh...nei, de var ikke pene akkurat... Darth Vader-look!". :smile:
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 19.56.41 #13 av 25
Postet av: Old Fashion
Jerome,

SVS M-Series, frontene var litt mer i tråd med det vi likte utseendemessig. Men vi må ha en senter som skal inn i en glasshylle - maks 20 cm høy inkl.vibrasjonsdemping.

Takk for tips!

Får se om vi klarer å bestemme oss nå da! Men høytalere blir det i hvert fall.
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 21.39.43 #14 av 25
Postet av: Old Fashion
Da har vi bestemt oss - Dali Concept 6 fronter + Dali Concept CT senter. Avventer sub.

Bare ett spørsmål - senteren skal stå på glasshylle. Er det OK å bruke noen gummiknotter (følger det med?) eller må den på noe annet?
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
30.01.2009 22.06.30 #15 av 25
Postet av: Msport
"Old Fashion" skrev:Da har vi bestemt oss - Dali Concept 6 fronter + Dali Concept CT senter. Avventer sub.

Bare ett spørsmål - senteren skal stå på glasshylle. Er det OK å bruke noen gummiknotter (følger det med?) eller må den på noe annet?

Godt valg! Mener å huske at det ikke følger med gummiknotter på centerhøytaleren - i hvertfall ikke når jeg kjøpte for snart 3 år siden. HiFi Klubben har sikkert en løsning for deg på det. Hva slags finish valgte dere?

(PS: Hvis du/dere for trang til bakkanaler til sommeren, har jeg et par pent brukte Concept 2 som passer ypperlig. Finish Kirsebær)
Pioneer PDP-5080XA # Onkyo TX-SR875 # Emotiva XPA-5
Panasonic DMP-BD60 # Logitech Squeezebox Duet # Project Debut III
B&W DM683 # B&W HTM61 # Focal Dôme x 4 # SVS! PB12-Plus
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
Skriv et svar